image Baakn

Wat met mijn vermogen na een …

... feitelijke samenwoonst

... feitelijke samenwoonst

Feitelijk samenwonenden, dit wil zeggen de personen die feitelijk samenwonen zonder gekozen te hebben voor een wettelijk geregeld systeem (zoals de wettelijke samenwoning of het huwelijk) zullen ook een regeling moeten treffen voor de verdeling van hun onverdeeld vermogen, maar let goed op, hiervoor heeft de wet niets specifiek voorzien.  

Of iets van u is of van uw ex-partner zal gebeuren aan de hand van de facturen of overige bewijsstukken die kunnen voorgelegd worden. 

... samenlevingscontract

... samenlevingscontract

Tussen de feitelijke relatie en het huwelijk staat de wettelijke samenwoning.  

In dit statuut zijn er al een aantal zaken wettelijk geregeld, maar blijven er nog een aantal zaken over die buiten het statuut vallen.  

Zo is er geen standaard recht op alimentatie (tussen de partners onderling) in geval van een breuk. Dit kan wel vastgelegd worden in een samenlevingscontract. 

Iedere wettelijke samenwoner blijft ook eigenaar van de goederen waarvan hij kan aantonen dat hij eigenaar is. Ontbreekt dit bewijs dan is er sprake van een onverdeeldheid. 

... huwelijk

... huwelijk

De wetgever heeft met het huwelijk een volledig uitgewerkt statuut gemaakt waarin partijen ook nog een keuze hebben om al dan niet een gemeenschappelijk vermogen op te bouwen. 

Kies je niets specifiek, dan val je automatisch onder het wettelijk stelsel, waarbij de gemeenschap van aanwinsten centraal staat en de opbouw van een gemeenschappelijk vermogen.  Je kan ook kiezen voor het stelsel van scheiding der goederen.

Bij een echtscheiding zal de vereffening verdeling dienen te gebeuren volgens de regels van het stelsel dat je hebt gekozen bij aanvang van het huwelijk of dat eventueel werd gewijzigd tijdens het huwelijk.  

Vragen?

Vragen?

Onze advocaten zijn beschikbaar voor u via het communicatiekanaal dat u verkiest. Op een van onze kantoren, telefonisch of via een digitale meeting.

De kantoren van BAAKN zijn gevestigd in Bornem en in Antwerpen en zijn vlot bereikbaar. 

 

info@baakn.be                       +32 (0)3 376 86 96

Contacteer onze experts!

logo logo