Facturen als bewijs in het ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht – Incasso

Facturen als bewijs in het ondernemingsrecht

Het bewijsrecht in het ondernemingsrecht wordt geregeld door het Wetboek van Economisch Recht en Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek, waarbij een groot deel van het bewijs vrij is. Dit betekent dat partijen in principe vrij zijn om het bewijs te leveren. Facturen spelen een bijzonder belangrijke rol als bewijsmiddel in het zakelijke ondernemingsverkeer.

Scroll

De aanvaarding van de factuur

Een fundamenteel principe is dat een factuur op zichzelf geen bewijswaarde heeft tegen een onderneming tenzij deze wordt aanvaard. Aanvaarding kan expliciet zijn, zoals een handtekening voor akkoord, of impliciet, zoals betaling van de factuur zonder voorbehoud. Deze aanvaarding is de erkenning door de schuldenaar van zowel de schuldvordering als de voorwaarden vermeld op de factuur. 

Stilzwijgende aanvaarding en protest

Stilzwijgende aanvaarding vormt vaak een discussiepunt. Als een factuur niet wordt geprotesteerd, kan een rechter uit het gebrek aan reactie van de ontvanger afleiden dat de factuur is aanvaard. Dit vereist dat een protest tegen de factuur uitdrukkelijk en gemotiveerd moet zijn. In praktijk verdient een protest schriftelijk te gebeuren om bewijsproblemen te vermijden.

Bewijsrechtelijke gevolgen

Zodra een factuur aanvaard is, levert deze bewijs op van de onderliggende zakelijke transactie. Echter, het is belangrijk te benadrukken dat een factuur geen nieuwe verplichtingen creëert, maar verondersteld wordt een getrouwe weergave van de overeenkomst te zijn. Hieruit volgt ook dat een latere claim voor zichtbare gebreken of niet-conforme levering meestal uitgesloten is na aanvaarding.

Tegenbewijs mogelijk

Een onderneming kan, ondanks de aanvaarding van een factuur, nog steeds aantonen dat de inhoud ervan niet klopt met de werkelijkheid. Volgens artikel 8.11 BW is dit vermoeden van aanvaarding weerlegbaar, mits er overtuigend bewijs is.

Conclusie en praktisch advies

Facturen spelen een sleutelrol in het ondernemingsbewijsrecht.Ze bevestigen niet alleen zakelijke transacties, maar zijn ook essentieel voor de juridische validatie van commerciële afspraken. Het is cruciaal voor ondernemers om snel en effectief te reageren op onjuiste facturen. Tijdig en weloverwogen protest voorkomt juridische problemen en beschermt uw belangen. Het niet of laattijdig reageren op een factuur kan gezien worden als stilzwijgende aanvaarding, met potentieel nadelige juridische gevolgen. Laat u dus tijdig bijstaan door BAAKN.

Geschreven door Matthias Janssens

Handtekening Matthias Janssens
logo logo