De spelregels bij het plaatsen van online reviews

De spelregels bij het plaatsen van online reviews

Online reviews zijn een krachtige communicatiemethode. Deze bieden immers de mogelijkheid om eventuele frustraties te ventileren en de opinie van anderen al dan niet subtiel in een bepaalde richting te duwen. De belangen voor een geviseerde onderneming zijn dus groot.

Scroll

Het plaatsen van een dergelijke review betreft een uitoefening van de vrijheid van meningsuiting, zoals verankerd in artikel 10, lid 1 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dit betekent echter uiteraard niet dat men zomaar ongestoord eender wat kan posten … .

Op burgerrechtelijk vlak dient immers ook rekening te worden gehouden met het artikel 1382 (oud) Burgerlijk Wetboek. U weet wel … fout, schade en causaal verband. Het plaatsen van een online review kan inderdaad een ‘fout’ impliceren in de zin van het voormeld artikel en dit omwille van het plegen van rechtsmisbruik (bijvoorbeeld handelen met het exclusief oogmerk om te schaden). Een dergelijke fout kan dan in causaal verband staan met de reputatie- en commerciële schade geleden in hoofde van de geviseerde onderneming.

Het voorgaande zou meer bepaald leiden tot een legitieme inperking van de vrijheid van meningsuiting en dit in de zin van artikel 10, lid 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een dergelijke inperking is immers mogelijk voor onder meer “de bescherming van de goede naam of de rechten van anderen”.

Wat betekent dit nu concreet?

Onthoud u alleszins van het natrappen door het verkondigen van leugens. Verder is het voornamelijk een kwestie van gezond verstand. Bijvoorbeeld: het geven van één ster voor een nalatigheid met betrekking tot een detail geniet geen bescherming onder de vrijheid van meningsuiting. Discrimineren is eveneens uit den boze. Uiteraard zijn er ook situaties denkbaar waarbij de grens eerder vaag is.

De geviseerde onderneming dient concreet aan te tonen waarom ze gerechtigd zou zijn op het verkrijgen van een schadevergoeding. Overigens zou zij op strafrechtelijk vlak een klacht wegens laster en eerroof kunnen neerleggen.

Kortom, vanuit het perspectief van de geviseerde onderneming zijn er dus zeker actiemiddelen beschikbaar. Voor de recensent is enige voorzichtigheid geboden.

Geschreven door Matthias Machtelinckx

Handtekening Matthias Machtelinckx
logo logo