De nieuwe AI verordening: Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Gegevensbescherming – AVG/GDPR

De nieuwe AI verordening: Wat betekent dit voor uw bedrijf?

De nieuwe AI-Verordening zorgt voor een uniform kader binnen de EU. 

Bedrijven hebben tot augustus 2026 om AI-systemen te evalueren en actieplannen op te stellen om aan de regelgeving te voldoen en hoge boetes te voorkomen.

Scroll

Op 12 juli 2024 werd de AI-Verordening (AI Act) gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en treedt op 1 augustus 2024 in werking. Bedrijven hebben tot 2 augustus 2026 de tijd om aan de meeste verplichtingen te voldoen. Deze regelgeving is een belangrijke stap richting een uniforme aanpak van artificiële intelligentie binnen de EU. Wat houdt deze verordening precies in en wat betekent dit voor uw bedrijf?

Doel en Risicogebaseerde Aanpak

De AI-Verordening streeft naar een uniform rechtskader dat de interne markt beschermt tegen versnippering, innovatie stimuleert en burgers en ondernemingen beschermt tegen schadelijke effecten van AI-systemen op fundamentele rechten zoals democratie, rechtstaat en milieu. AI-toepassingen worden gecategoriseerd op basis van hun risico: onaanvaardbaar, hoog en beperkt. AI-toepassingen met een onaanvaardbaar risico, zoals systemen die subliminale technieken gebruiken of kwetsbare groepen manipuleren, worden verboden. Hoog risico AI-systemen moeten voldoen aan strenge eisen voor transparantie, veiligheid en menselijk toezicht, terwijl beperkte risico AI-systemen voornamelijk transparantieverplichtingen kennen..

Innovatie en Testomgevingen

Een belangrijk aspect van de AI-Verordening is het bevorderen van innovatie. Lidstaten moeten testomgevingen creëren waar bedrijven, vooral kmo's en startups, hun AI-systemen onder reële omstandigheden kunnen ontwikkelen en testen. Dit biedt een veilige omgeving voor experimentatie en innovatie voordat systemen breder worden uitgerold. Hierdoor kunnen innovatieve AI-oplossingen worden ontwikkeld en getest in een gecontroleerde en veilige omgeving.

Actieplan en Handhaving

Bedrijven die de AI-Verordening overtreden, riskeren hoge boetes, variërend tot 35 miljoen euro of 7% van de wereldwijde jaaromzet. Dit onderstreept het belang voor ondernemingen om zich grondig voor te bereiden. Werkgevers moeten een actieplan opstellen door alle AI-systemen binnen het bedrijf en bij partners in kaart te brengen. Het is essentieel om te bepalen of men als aanbieder of gebruiker van AI-systemen wordt gekwalificeerd en om de risicocategorieën van deze systemen te identificeren. Hiermee kunnen bedrijven hun verplichtingen duidelijk in kaart brengen en tijdig maatregelen implementeren.

Conclusie

De AI-Verordening markeert een belangrijke stap in de regulering van AI binnen de EU. Het biedt een kader dat zowel innovatie bevordert als bescherming biedt tegen de risico's van AI. Als bedrijf moet u proactief handelen door uw AI-systemen te evalueren en een gedetailleerd actieplan op te stellen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Door nu te starten, kan uw onderneming niet alleen naleving verzekeren, maar ook optimaal profiteren van de kansen die AI biedt.

Laten we samenwerken aan een verantwoorde en innovatieve toekomst met AI!

Geschreven door Isabelle Jacobs

Handtekening Isabelle Jacobs
logo logo