Concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst: Wat betekent dit voor u bij een nieuwe stap in uw carrière?

Concurrentiebeding in uw arbeidsovereenkomst: Wat betekent dit voor u bij een nieuwe stap in uw carrière?

Het einde van het jaar nadert, en dit kan een moment zijn om na te denken over een frisse start in uw carrière. U heeft een nieuwe baan gevonden die perfect aansluit bij uw ambities. Maar bij het doornemen van uw huidige arbeidsovereenkomst komt u een obstakel tegen: een concurrentiebeding.

Wat zijn de gevolgen hiervan? En kunt u zonder problemen overstappen naar een nieuwe werkgever?

Scroll

Uw huidige arbeidsovereenkomst: de verplichtingen blijven van kracht

Volgens de Arbeidsovereenkomstenwet is het verboden om daden van oneerlijke concurrentie te verrichten. Zelfs na opzegging van uw huidige overeenkomst blijft de verplichting tot loyaliteit jegens uw werkgever van toepassing, zolang de overeenkomst loopt. Eerlijke concurrentie is niet toegestaan, tenzij uw werkgever uitdrukkelijk toestemming verleent om concurrerende activiteiten te ontplooien.

Na beëindiging van de arbeidsovereenkomst: de regels voor concurrentie

In beginsel mag u na beëindiging van uw arbeidsovereenkomst een concurrerende activiteit uitoefenen. Dit betekent dat u vrij bent om bij een concurrent in dienst te treden, mits u geen daden van oneerlijke concurrentie verricht. Eerlijke concurrentie is wel toegestaan, tenzij in uw contract een geldig concurrentiebeding is opgenomen.

Wat houdt een concurrentiebeding in?

Een concurrentiebeding is een clausule in uw arbeidsovereenkomst die u beperkt in uw vrijheid om na uw vertrek een soortgelijke activiteit te ontplooien, hetzij door zelf een onderneming te starten, hetzij door in dienst te treden bij een concurrerend bedrijf. De bedoeling van een dergelijk beding is om te voorkomen dat u de kennis en ervaring die u bij uw huidige werkgever heeft opgedaan, zou gebruiken in het voordeel van een concurrent.

Voor een geldig concurrentiebeding moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  1. Het moet u verbieden om na uw vertrek soortgelijke activiteiten uit te voeren.
  2. Uw ex-werkgever moet benadeeld kunnen worden door uw nieuwe activiteiten.
  3. U moet beschikken over specifieke kennis, opgedaan bij uw ex-werkgever, die u zou kunnen inzetten in de nieuwe functie of onderneming.

Daarnaast zijn er enkele vormvoorwaarden:

  • het is alleen geldig indien uw jaarloon boven een bepaalde loongrens ligt;
  • het moet schriftelijk zijn overeengekomen; en
  • beperkt zijn in zowel tijd als plaats: de maximale duur van het beding is 12 maanden en het moet geografisch beperkt zijn tot de regio’s waar u daadwerkelijk concurrentie zou kunnen vormen voor uw ex-werkgever. Bovendien is de toepassing van het beding beperkt tot het Belgisch grondgebied.

Vergoeding en uitzonderingen

Een concurrentiebeding is enkel geldig indien het voorziet in een forfaitaire compensatoire vergoeding, te betalen door de werkgever. De werkgever kan echter afzien van de toepassing van het beding binnen 15 dagen na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Belangrijk is dat een concurrentiebeding geen effect heeft indien de arbeidsovereenkomst tijdens of direct na een proefperiode wordt beëindigd door de werkgever zonder dringende reden, of door de werknemer met dringende reden.

Wat als u zich niet houdt aan het concurrentiebeding?

Indien u het concurrentiebeding schendt, kan uw ex-werkgever een schadevergoeding van u eisen. 
Het is dus van belang om grondig na te gaan of een dergelijk beding in uw arbeidsovereenkomst staat en wat de precieze voorwaarden en beperkingen zijn voordat u een nieuwe functie aanvaardt.

Een overstap naar een nieuwe werkgever kan het begin zijn van een veelbelovende carrière, maar het is van belang om de juridische verplichtingen van uw huidige arbeidsovereenkomst niet uit het oog te verliezen.

Als u twijfels heeft over de geldigheid of gevolgen van een concurrentiebeding, kunt u BAAKN contacteren voor een concreet advies.  

Geschreven door Fabienne Guffens

Handtekening Fabienne Guffens
logo logo